Przepis został zainspirowany ofertą śniadaniową z McDonald’s, a dokładnie McWrapem z jajecznicą i bekonem.
Tylko skąd ten bekon na profilu dietetyka!? Przecież to takie niezdrowe!
Jeśli zadbamy o to, aby w posiłku pojawiło się dużo warzyw, dobre źródło białka oraz węglowodanów, raz na jakiś czas urozmaicenie naszych posiłków boczkiem nie będzie miało negatywnego znaczenia. Wszystko w zgodzie z zasadą 80/20 – 80% zdrowych i niskoprzetworzonych produktów, a 20% pochodzi z przyjemności.
Przepis na 1 porcję:
✔️ 1 tortilla
✔️ 2 jajka
✔️ 2 cienkie plastry bekonu
✔️ mała garść rukoli
✔️3 plastry pomidora
✔️ 3 plastry cebuli czerwonej
✔️ kilka pasków czerwonej papryki
✔️ 5g oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzej oliwę, wbij jajka i usmaż jajecznicę. Gotową jajecznicę przełóż na bok i na tej samej patelni usmaż boczek. W międzyczasie pokrój pomidora, cebulę i paprykę. Na suchej i mocno rozgrzanej patelni podgrzej lekko placek. Na tortilli połóż rukolę, jajecznicę, boczek, warzywa i zawiń placek.
Kaloryczność: 441 kcal
Białko: 21,5g
Tłuszcze: 22,6g
Węglowodany: 34,6g