Tortilla z jajecznicą

Przepis został zainspirowany ofertą śniadaniową z McDonald’s, a dokładnie McWrapem z jajecznicą i bekonem.

Tylko skąd ten bekon na profilu dietetyka!? Przecież to takie niezdrowe!

Jeśli zadbamy o to, aby w posiłku pojawiło się dużo warzyw, dobre źródło białka oraz węglowodanów, raz na jakiś czas urozmaicenie naszych posiłków boczkiem nie będzie miało negatywnego znaczenia. Wszystko w zgodzie z zasadą 80/20 – 80% zdrowych i niskoprzetworzonych produktów, a 20% pochodzi z przyjemności.

Przepis na 1 porcję:
✔️ 1 tortilla
✔️ 2 jajka
✔️ 2 cienkie plastry bekonu
✔️ mała garść rukoli
✔️3 plastry pomidora
✔️ 3 plastry cebuli czerwonej
✔️ kilka pasków czerwonej papryki
✔️ 5g oliwy z oliwek

Na patelni rozgrzej oliwę, wbij jajka i usmaż jajecznicę. Gotową jajecznicę przełóż na bok i na tej samej patelni usmaż boczek. W międzyczasie pokrój pomidora, cebulę i paprykę. Na suchej i mocno rozgrzanej patelni podgrzej lekko placek. Na tortilli połóż rukolę, jajecznicę, boczek, warzywa i zawiń placek.

Kaloryczność: 441 kcal
Białko: 21,5g
Tłuszcze: 22,6g
Węglowodany: 34,6g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top