Jeśli lubisz śniadania na bogato, to ten omlet będzie dla Ciebie idealny! Wyszedł puszysty jak chmurka, jest prawidłowo zbilansowany, a zarazem przepyszny. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, a dodatki możesz wymienić na produkty, które masz aktualnie w lodówce. Zamiast borówek i malin idealnie sprawdzą się truskawki, brzoskwinie, jagody, kiwi, wiśnie – również mrożone.
Przepis na 1 porcję:
✔️ 2 jajka
✔️ pół banana
✔️ 1 łyżeczka kakao
✔️ 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
✔️ 2g oliwy
✔️ 75g skyru o smaku waniliowym
✔️ 1 łyżeczka kremu czekoladowego (u mnie @rudakitanuts)
✔️ garść borówek i malin
Białko oddziel od żółtka. Banana ugnieć widelcem, wymieszaj z żółtkiem, mąką i kakao. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj delikatnie łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wylej masę na omlet, przykryj przykrywką i smaż przez 5-7 minut. Obróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę. Omlet posmaruj skyrem, złóż na pół, polej kremem czekoladowym i posyp owocami.
Kaloryczność: 510 kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 52g