Przepis na na prawdę pyszny i prosty obiad w koreańskim stylu z mnóstwem warzyw – makaron udon z kurczakiem. Mięso bez problemu można zastąpić tofu naturalnym lub tofu wędzonym.
Przepis na 2 porcje:
✔️ 200g makaronu udon
✔️ 200g piersi z kurczaka
✔️ pół cebuli
✔️ 2 ząbki czosnku
✔️ 200g cukini
✔️ pół papryki czerwonej
✔️ 1 marchewka
✔️ 3 łyżki oleju
✔️ 1 łyżka sezamu
✔️ pęczek szczypiorku
✔️ sól, pieprz, papryka słodka
Sos:
✔️ 3 łyżki sosu sojowego jasnego
✔️ 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
✔️ pół łyżki miodu
✔️ 1 łyżka soku z cytryny
Przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy ciemny, jasny, miód i sok z cytryny. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, marchewkę w paski. Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż kurczaka aż się zarumieni. Mięso odstaw na bok, na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju i zeszklij czosnek z cebulą. Dodaj resztę warzyw, smaż przez 3 minuty, następnie przykryj patelnię i duś warzywa jeszcze przez 5-7 minut aż zmiękną. W międzyczasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Do gotowych warzyw dodaj mięso, makaron, sos i wymieszaj. Gotowe danie posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza w 1 porcji: 475 kcal, 30g B, 20g T, 44g W