Makaron udon z kurczakiem i warzywami

Przepis na na prawdę pyszny i prosty obiad w koreańskim stylu z mnóstwem warzyw – makaron udon z kurczakiem. Mięso bez problemu można zastąpić tofu naturalnym lub tofu wędzonym.

Przepis na 2 porcje:
✔️ 200g makaronu udon
✔️ 200g piersi z kurczaka
✔️ pół cebuli
✔️ 2 ząbki czosnku
✔️ 200g cukini
✔️ pół papryki czerwonej
✔️ 1 marchewka
✔️ 3 łyżki oleju
✔️ 1 łyżka sezamu
✔️ pęczek szczypiorku
✔️ sól, pieprz, papryka słodka

Sos:
✔️ 3 łyżki sosu sojowego jasnego
✔️ 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
✔️ pół łyżki miodu
✔️ 1 łyżka soku z cytryny

Przygotuj sos: wymieszaj sos sojowy ciemny, jasny, miód i sok z cytryny. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cukinię pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, marchewkę w paski. Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzej połowę oleju i usmaż kurczaka aż się zarumieni. Mięso odstaw na bok, na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju i zeszklij czosnek z cebulą. Dodaj resztę warzyw, smaż przez 3 minuty, następnie przykryj patelnię i duś warzywa jeszcze przez 5-7 minut aż zmiękną. W międzyczasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Do gotowych warzyw dodaj mięso, makaron, sos i wymieszaj. Gotowe danie posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 475 kcal, 30g B, 20g T, 44g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top