Jesień w pełni i nic tak nie umila czasu jak pyszne, rozgrzewające napoje. Więc jeśli masz ochotę na rozgrzewającą kawę, ale bez dodatku syropu, który zawiera sam cukier, to mam dla Ciebie propozycję na pumpkin spice latte z puree z dyni. Jeśli jednak wolisz słodsze smaki, to dodaj łyżeczkę miodu lub słodzika, np. ksylitolu.
Przepis na 1 porcję:
✔️ 150 ml mleka lub napoju roślinnego
✔️ 35-50 ml espresso
✔️ 1 łyżka puree z dyni (najlepiej hokkaido)
✔️ mielony imbir
✔️ mielony kardamon
✔️ cynamon
✔️ gałka muszkatołowa
✔️ opcjonalnie słodzik lub miód
Przygotuj puree z dyni: dynię pokrój na mniejsze części i gotuj do miękkości. Ugotowaną dynię dokładnie zblenduj, dodaj przyprawy i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki mleka lub napoju i wymieszaj. Dynię przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się grudek. Dynię przelej do kubka, zalej spienionym mlekiem i espresso. Gotową kawę posyp cynamonem.