Kanapki z figą i serem pleśniowym

Mamy początek jesieni, a co to oznacza? Świeże figi!  A jak figi to najlepiej w towarzystwie sera camembert, orzechów włoskich i miodu, uwielbiam to połączenie. Jeśli nie lubisz sera camembert to bardzo dobrze sprawdzi się ser ricotta.

Przepis na 1 porcje:

✔️ 3 kromki ulubionego pieczywa
✔️ garść rukoli
✔️ 3 plasterki sera camembert
✔️ 1 figa
✔️ 5g orzechów włoskich
✔️ 1 łyżeczka miodu

Pieczywo upiecz w tosterze lub na suchej patelni. Połóż rukolę, na przemian plasterki sera, figi, posyp posiekanymi orzechami i polej miodem.

Kaloryczność: 466 kcal
Białko: 13,6g
Tłuszcze: 13,7g
Węglowodany: 70g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top