To jest mój ulubiony przepis na śniadaniowe placuszki. Można je podać z dowolnymi owocami, a połączenie z kremem czekoladowym tworzy perfekcyjną całość! Pyszka!
✔️ 150g skyru waniliowego
✔️ 50g mąki pszennej
✔️ 1 jajko
✔️ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ oliwa do smażenia
✔️ do podania: płatki migdałowe, pestki granatu, krem czekoladowy
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajko i dodaj skyr. Jeśli używasz skyru naturalnego dodaj 2 łyżeczki słodzidła. Wszystko zblenduj na gładką masę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placuszki z obu stron po około 1-1,5 min. Gotowe placuszki przełóż kremem czekoladowym, posyp płatkami migdałowymi i pestkami granatu.
Wartość odżywcza bez dodatków: 376 kcal, 25g B, 11g T, 43g W