Kaszotto po meksykańsku

Kaszotto z kurczakiem w stylu meksykańskim, które robi się bardzo szybko! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub lunchbox, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Przepis na 2 porcje:
✔️ 100g kaszy gryczanej
✔️ 200g mięsa z piersi kurczaka
✔️ 50g fasoli czerwonej konserwowej
✔️ 50g kukurydzy konserwowej
✔️ 100g papryki
✔️ 30g cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ garść natki pietruszki
✔️ 2 łyżki oliwy z oliwek
✔️ 250 ml wody
✔️ sól, pieprz, papryka wędzona, oregano

Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i oregano. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurczaka i smaż mięso aż się lekko zarumieni. Kiedy mięso będzie gotowe przełóż je do miski obok i na tej samej patelni podsmaż przez chwilę cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Do warzyw dodaj suchą kaszę gryczaną, zalej 1 szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut aż kasza wchłonie całą wodę, od czasu do czasu przemieszaj. Gotowe danie przypraw solą i pieprzem, dodaj kurczaka, odcedzoną fasolę i kukurydzę, wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 443 kcal, 32g B, 14g T, 44g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top