Kaszotto z kurczakiem w stylu meksykańskim, które robi się bardzo szybko! Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub lunchbox, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Przepis na 2 porcje:
✔️ 100g kaszy gryczanej
✔️ 200g mięsa z piersi kurczaka
✔️ 50g fasoli czerwonej konserwowej
✔️ 50g kukurydzy konserwowej
✔️ 100g papryki
✔️ 30g cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ garść natki pietruszki
✔️ 2 łyżki oliwy z oliwek
✔️ 250 ml wody
✔️ sól, pieprz, papryka wędzona, oregano
Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, papryką wędzoną i oregano. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć kurczaka i smaż mięso aż się lekko zarumieni. Kiedy mięso będzie gotowe przełóż je do miski obok i na tej samej patelni podsmaż przez chwilę cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i smaż jeszcze 2 minuty. Do warzyw dodaj suchą kaszę gryczaną, zalej 1 szklanką wody i gotuj pod przykryciem przez 15 minut aż kasza wchłonie całą wodę, od czasu do czasu przemieszaj. Gotowe danie przypraw solą i pieprzem, dodaj kurczaka, odcedzoną fasolę i kukurydzę, wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza w 1 porcji: 443 kcal, 32g B, 14g T, 44g W