Pizza z patelni

Masz ochotę na pizzę? Zrób ją sam/a! Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmie Ci 10 minut, dodatki możesz dobrać według własnych upodobań. Ja najbardziej lubię z rukolą, szynką parmeńską i pomidorkami.

Sos:
✔️ 30g koncentratu pomidorowego
✔️ odrobina wody
✔️ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
✔️ 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Ciasto:
✔️ 70g mąki pszennej
✔️ 30g mąki pełnoziarnistej
✔️ 50g ciepłej wody
✔️ 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ 1 łyżka oliwy z oliwek
✔️ sól

Dodatki:
✔️ 1 kulka mozzarelli light
✔️ garść rukoli
✔️ 3 plasterki szynki parmeńskiej
✔️ 6 pomidorków koktajlowych

W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, czosnek, odrobinę wody. Ser pokrój w cienkie paski. W drugiej misce wymieszaj obie mąki (możesz zrobić ze 100g mąki pszennej), proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj oliwę, wlej ciepłą wodę, wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby ciasto nie chciałoby się lepić – dolej więcej wody, gdyby ciasto się kleiło do palców – dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto tak, aby zmieściło się na patelni o średnicy 24 cm. Dobrze rozgrzej patelnię i połóż placek aby zakrył całą patelnię. Zostaw na 3-4 minuty aż placek stwardnieje i obróć na drugą stronę. Posmaruj placek sosem, posyp serem i przykryj. Trzymaj pod przykryciem do momentu aż ser się rozpuści. Jeśli ser wypuści wodę – odlej. Pizzę posyp rukolą, szynką parmeńską i pomidorkami.

Kaloryczność: 770,8 kcal
Białko: 48,8g
Tłuszcze: 27,6g
Węglowodany: 77,5g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top