Masz ochotę na pizzę? Zrób ją sam/a! Przepis jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmie Ci 10 minut, dodatki możesz dobrać według własnych upodobań. Ja najbardziej lubię z rukolą, szynką parmeńską i pomidorkami.
Sos:
✔️ 30g koncentratu pomidorowego
✔️ odrobina wody
✔️ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
✔️ 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Ciasto:
✔️ 70g mąki pszennej
✔️ 30g mąki pełnoziarnistej
✔️ 50g ciepłej wody
✔️ 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ 1 łyżka oliwy z oliwek
✔️ sól
Dodatki:
✔️ 1 kulka mozzarelli light
✔️ garść rukoli
✔️ 3 plasterki szynki parmeńskiej
✔️ 6 pomidorków koktajlowych
W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, czosnek, odrobinę wody. Ser pokrój w cienkie paski. W drugiej misce wymieszaj obie mąki (możesz zrobić ze 100g mąki pszennej), proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodaj oliwę, wlej ciepłą wodę, wymieszaj i ugnieć ciasto. Gdyby ciasto nie chciałoby się lepić – dolej więcej wody, gdyby ciasto się kleiło do palców – dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto tak, aby zmieściło się na patelni o średnicy 24 cm. Dobrze rozgrzej patelnię i połóż placek aby zakrył całą patelnię. Zostaw na 3-4 minuty aż placek stwardnieje i obróć na drugą stronę. Posmaruj placek sosem, posyp serem i przykryj. Trzymaj pod przykryciem do momentu aż ser się rozpuści. Jeśli ser wypuści wodę – odlej. Pizzę posyp rukolą, szynką parmeńską i pomidorkami.
Kaloryczność: 770,8 kcal
Białko: 48,8g
Tłuszcze: 27,6g
Węglowodany: 77,5g