Kiedy mam więcej czasu na śniadanie zawsze robię naleśniki lub placuszki. Tym razem przepis na przepyszne naleśniki z domowym kremem czekoladowym, który zrobisz w dosłownie 2 minuty! Możesz od razu zrobić większą porcję kremu, bo gwarantuje, że szybko znika!
Przepis na około 8 naleśników o średnicy 20cm:
✔️ 1 jajko
✔️ 200g mąki
✔️ 200ml mleka 1,5%
✔️ 50ml wody gazowanej
✔️ 10ml oleju
✔️ szczypta soli
✔️ 1 łyżeczka cukru z wanilią
Krem czekoladowy (1 porcja):
✔️ pół banana
✔️ 1 łyżeczka kakao
Banana zmiksuj razem z kakao na gładki krem.
Dodatki (1 porcja):
✔️ pół banana
✔️ pół opakowania jogurtu skyr o smaku waniliowym
✔️ 1 łyżka płatków migdałowych
W misce wymieszaj jajko, mleko, wodę, dodaj mąkę, cukier, szczyptę soli i wymieszaj ciasto aby nie było grudek. Na patelni (20cm) rozgrzej odrobinę oleju i smaż cienkiego naleśnika. Kiedy od spodu się zarumieni, przewróć naleśnika na drugą stronę. Naleśniki posmaruj skyrem, złóż na 4 części, posmaruj kremem czekoladowym, połóż plasterki banana i posyp płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza w 1 porcji (2 naleśniki) z kremem i dodatkami: 481 kcal, 19,3g B, 12,2g T, 72g W