Królowa jesieni jest tylko jedna – dynia! Nie tylko pysznie smakuje, ale też dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym beta-karoten, witaminę B1, B2, PP, cynk oraz błonnik. Ja jak zawsze na początku jesieni muszę przygotować cały gar rozgrzewającej zupy z dyni, więc łapcie przepis!
✔️ 1 dynia hokkaido, ok 800-900g
✔️ 2 ziemniaki
✔️ 2 marchewki
✔️ pół cebuli
✔️ 1 litr bulionu
✔️ 1 łyżka oliwy z oliwek
✔️ sol, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
✔️ opcjonalnie do podania: jogurt, pestki dyni, natka pietruszki
Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. W wysokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Wrzuć ziemniaki, marchewki, dynię i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksuj warzywa na krem i dodaj przyprawy. Podawaj z jogurtem, pestkami dyni i natką pietruszki.
Wartość odżywcza zupy bez dodatków: 595 kcal/ 17,7g B/ 14,5g T/ 79,6g T