Aromatyczny krem z dyni

Królowa jesieni jest tylko jedna – dynia! Nie tylko pysznie smakuje, ale też dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym beta-karoten, witaminę B1, B2, PP, cynk oraz błonnik. Ja jak zawsze na początku jesieni muszę przygotować cały gar rozgrzewającej zupy z dyni, więc łapcie przepis!

✔️ 1 dynia hokkaido, ok 800-900g
✔️ 2 ziemniaki
✔️ 2 marchewki
✔️ pół cebuli
✔️ 1 litr bulionu
✔️ 1 łyżka oliwy z oliwek
✔️ sol, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
✔️ opcjonalnie do podania: jogurt, pestki dyni, natka pietruszki

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj. W wysokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Wrzuć ziemniaki, marchewki, dynię i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksuj warzywa na krem i dodaj przyprawy. Podawaj z jogurtem, pestkami dyni i natką pietruszki.

Wartość odżywcza zupy bez dodatków: 595 kcal/ 17,7g B/ 14,5g T/ 79,6g T

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top