Przepis na pyszne racuszki z jabłkiem, do którego dodałam trochę mąki pszennej pełnoziarnistej, aby zwiększyć zawartość błonnika oraz składników mineralnych – potasu, żelaza oraz witamin z grupy B. Z dodatkiem jogurtu naturalnego sprawdzą się na śniadanie, a z dodatkiem konfitury będą świetnie pasować do popołudniowej kawy.
Przepis na 6 racuchów:
✔️ 1 małe jabłko
✔️ 3 łyżki mąki pszennej
✔️ 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
✔️ 3 łyżki mleka 1,5%
✔️ 1 jajko
✔️ 3 łyżeczki erytrytolu lub innego słodziła
✔️ 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
✔️ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ 1 łyżka oleju
✔️ opcjonalnie do dekoracji cukier puder i jogurt/dżem do podania
Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Jajko wbij do miski i ubij trzepaczką. Dodaj mleko i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, erytrytol i cukier waniliowy (ekstrakt waniliowy wymieszaj na początku razem z mokrymi składnikami). Połącz składniki suche i mokre, dodaj jabłko i wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż małe racuchy (1 łyżka na 1 placek) z obu stron po około 1 minucie.
Wartość odżywcza racuchów bez dodatków: 469 kcal/ 18,4g B/ 13g T/ 84g W