Szukaj
Close this search box.

Racuchy z jabłkami

Przepis na pyszne racuszki z jabłkiem, do którego dodałam trochę mąki pszennej pełnoziarnistej, aby zwiększyć zawartość błonnika oraz składników mineralnych – potasu, żelaza oraz witamin z grupy B.  Z dodatkiem jogurtu naturalnego sprawdzą się na śniadanie, a z dodatkiem konfitury będą świetnie pasować do popołudniowej kawy.

Przepis na 6 racuchów:

✔️ 1 małe jabłko
✔️ 3 łyżki mąki pszennej
✔️ 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
✔️ 3 łyżki mleka 1,5%
✔️ 1 jajko
✔️ 3 łyżeczki erytrytolu lub innego słodziła
✔️ 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
✔️ pół łyżeczki proszku do pieczenia
✔️ 1 łyżka oleju
✔️ opcjonalnie do dekoracji cukier puder i jogurt/dżem do podania

Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Jajko wbij do miski i ubij trzepaczką. Dodaj mleko i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia, erytrytol i cukier waniliowy (ekstrakt waniliowy wymieszaj na początku razem z mokrymi składnikami). Połącz składniki suche i mokre, dodaj jabłko i wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż małe racuchy (1 łyżka na 1 placek) z obu stron po około 1 minucie.

Wartość odżywcza racuchów bez dodatków: 469 kcal/ 18,4g B/ 13g T/ 84g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top