Uwielbiam makaron w każdej postaci, ta propozycja jest jedną z moich ulubionych. Smakuje każdemu, a do tego jest łatwa w przygotowaniu i nie trzeba dużo sprzątać po gotowaniu 😉
Przepis na 2 porcje:
✔ 120g makaronu pełnoziarnistego, u mnie kokardki
✔ 100g piersi z kurczaka
✔ 1 puszka pomidorów krojonych
✔ pół cebuli
✔ 2 ząbki czosnku
✔ 1 mała cukinia
✔ 1 papryka
✔ pół bakłażana
✔ 1 kulka mozzarelli light
✔ 2 łyżki oliwy
✔ sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
Makaron ugotuj krócej niż al dente, ok 5 minut. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Cebulę posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Cukinię i bakłażana pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż z każdej strony kurczaka. Mięso odłóż na bok i na tej samej patelni zeszklij cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Dodaj cukinię, bakłażana i paprykę, przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi i duś pod przykryciem przez 5 minut. Wlej pomidory z puszki, wymieszaj dokładnie z warzywami i zagotuj. Do warzyw dodaj kurczaka, makaron i wymieszaj. Zawartość patelni przerzuć do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut. 5 minut przed końcem zdejmij folię i połóż plasterki mozzarelli.
Wartość odżywcza na 1 porcję: 435 kcal/32g B/17,5g T/36g W