Alternatywa dla klasycznego obiadu, tortilla z sosem czosnkowym, grillowanym kurczakiem, awokado i warzywami. Różnorodna w surowe warzywa oraz bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z awokado. Ciężko znaleźć gotowe tortille z dobrym składem, więc jeśli masz czas możesz zrobić placki samemu. Jeśli pozostajesz przy kupnych to polecam placki Italiamo z Lidla lub lawasz z Biedronki.
Przepis na 1 porcję:
✔ 1 tortilla
✔ 70g piersi z kurczaka
✔ pół awokado
✔ garść roszponki
✔ 4 plasterki pomidora
✔ 5 plasterków ogórka
✔ 4 plasterki papryki
✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego
✔ 1 mały ząbek czosnku
✔ sól, pieprz, tymianek, oregano
Kurczaka umyj, pokrój w paski i przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzej patelnię grillową i smaż z kurczaka po ok 5 minut z obu stron. W międzyczasie pokrój warzywa i awokado na plasterki i przygotuj sos: jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i oregano. Tortillę podgrzej na patelni i posmaruj sosem, połóż roszponkę, pomidora, paprykę, ogórka, awokado, kurczaka i zawiń placek.
Kaloryczność: 463 kcal
Białko: 26g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 55g