Szukaj
Close this search box.

Placuszki twarogowe

Bardzo delikatne i puszyste placuszki twarogowe, idealnie zastąpią klasyczne placki na śniadanie. W połączeniu ze świeżymy owocami i czekodżemem własnej roboty smakują genialnie!

Przepis na około 15 placuszków:
✔ 250g twarogu półtłustego
✔ 3 jajka
✔ 4 łyżki mąki owsianej
✔ 2 łyżki erytrytolu
✔ 1 łyżka oliwy
✔ 4 kostki czekolady 80%
✔ 10 łyżeczek dżemu owocowego 100%
✔ truskawki, borówki

Białka oddziel od żółtek. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, mąkę i erytrytol i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do twarogu i delikatnie mieszaj aż składniki się połączą. Patelnię rozgrzej z oliwą i smaż placuszki z obu stron aż się zarumienią. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z dżemem. Podawaj z owocami.

Kaloryczność dla 1 porcji (5 placków):
Kaloryczność: 491 kcal
Białko: 24,2g
Tłuszcze: 16,6g
Węglowodany: 33,3g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top