Bardzo delikatne i puszyste placuszki twarogowe, idealnie zastąpią klasyczne placki na śniadanie. W połączeniu ze świeżymy owocami i czekodżemem własnej roboty smakują genialnie!
Przepis na około 15 placuszków:
✔ 250g twarogu półtłustego
✔ 3 jajka
✔ 4 łyżki mąki owsianej
✔ 2 łyżki erytrytolu
✔ 1 łyżka oliwy
✔ 4 kostki czekolady 80%
✔ 10 łyżeczek dżemu owocowego 100%
✔ truskawki, borówki
Białka oddziel od żółtek. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj żółtka, mąkę i erytrytol i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do twarogu i delikatnie mieszaj aż składniki się połączą. Patelnię rozgrzej z oliwą i smaż placuszki z obu stron aż się zarumienią. Czekoladę rozpuść i wymieszaj z dżemem. Podawaj z owocami.
Kaloryczność dla 1 porcji (5 placków):
Kaloryczność: 491 kcal
Białko: 24,2g
Tłuszcze: 16,6g
Węglowodany: 33,3g