Szukaj
Close this search box.

Ryż z kurczakiem i warzywami po chińsku

 

 

Obiad ekspresowy, który przygotujesz w mniej niż 30 minut.

Przepis na 3 porcje:
✔ 150g ryżu basmati
✔ 50g ryżu dzikiego (można pominąć i dodać więcej basmati)
✔ 200g piersi z kurczaka
✔ 1 paczka mrożonych warzyw w stylu azjatyckim/450g
✔ 3 łyżki oliwy z oliwek
✔ 3 łyżki sosu sojowego
✔ sól, pieprz, tymianek

Mięso umyj, pokrój na większe plastry, skrop oliwą z oliwek, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem i ugriiluj na patelni grillowej aż się zarumieni. Zagotuj 400l wody, wrzuć dziki ryż, gotuj przez 5 minut, wrzuć ryż basmati i gotuj jeszcze 15 minut. Na patelnię wrzuć warzywa i gotuj aż do rozmrożenia warzyw. Następnie wymieszaj z sosem sojowym. Mięso pokrój w kostkę, ryż odcedź, dodaj wszystko do warzyw, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 447 kcal/ 25g B/ 12g T/ 64g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top