Pieczona owsianka świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznej owsianki. Jest mocno czekoladowa, zamiast malin można użyć truskawek, jagód, brzoskwiń czy banana. Banalna w przygotowaniu, a poranek od razu staje się lepszy!
U mnie kokilki mają średnicę 11 cm i wysokość 6 cm.
Przepis na 2 porcje:
✔️ 8 łyżek płatków owsianych
✔️ 250 ml mleka 1,5%
✔️ 1 jajko
✔️ 2 garści malin
✔️ 2 łyżeczki płatków migdałowych
✔️ 2 płaskie łyżki kakao
✔️ 2 łyżki erytrytolu
✔️ 2 kostki czekolady gorzkiej
✔️ 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy
Płatki owsiane wymieszaj z kakao, płatkami migdałowymi i erytrytolem. W osobnej miseczce wymieszaj mleko z jajkiem. Mokre składniki wymieszaj z suchymi, kokilki wysmaruj oliwą i przelej owsiankę. Dodaj do owsianki maliny, a wierzch posyp jeszcze płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra dół) i piecz owsianki przez 30 minut. Po wyciągnięciu owsianek posiekaj gorzką czekoladę, posyp po owsiankach i odstaw na moment aż czekolada lekko się rozpuści, a naczynia ostygną.
Wartość odżywcza w 1 porcji: 470 kcal/ 19,6g B/ 19,4g T/ 68,2g W