Szukaj
Close this search box.

Pieczona owsianka z malinami

Pieczona owsianka świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznej owsianki. Jest mocno czekoladowa, zamiast malin można użyć truskawek, jagód, brzoskwiń czy banana. Banalna w przygotowaniu, a poranek od razu staje się lepszy!

U mnie kokilki mają średnicę 11 cm i wysokość 6 cm.

Przepis na 2 porcje:

✔️ 8 łyżek płatków owsianych
✔️ 250 ml mleka 1,5%
✔️ 1 jajko
✔️ 2 garści malin
✔️ 2 łyżeczki płatków migdałowych
✔️ 2 płaskie łyżki kakao
✔️ 2 łyżki erytrytolu
✔️ 2 kostki czekolady gorzkiej
✔️ 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy

Płatki owsiane wymieszaj z kakao, płatkami migdałowymi i erytrytolem. W osobnej miseczce wymieszaj mleko z jajkiem. Mokre składniki wymieszaj z suchymi, kokilki wysmaruj oliwą i przelej owsiankę. Dodaj do owsianki maliny, a wierzch posyp jeszcze płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra dół) i piecz owsianki przez 30 minut. Po wyciągnięciu owsianek posiekaj gorzką czekoladę, posyp po owsiankach i odstaw na moment aż czekolada lekko się rozpuści, a naczynia ostygną.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 470 kcal/ 19,6g B/ 19,4g T/ 68,2g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top