Pasta jajeczna w wersji fit bez dodatku majonezu. Idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub lekka kolacja. Dla podkręcenia smaku w trakcie mieszania składników możemy dodać odrobinę musztardy.
Składniki (1 porcja):
✔ jaja 2 sztuki
✔ 3 kromki ulubionego pieczywa
✔ jogurt naturalny 1,5 łyżki
✔ sałata 3 liście
✔ papryka 50g
✔ rzodkiewka 3 sztuki
✔ szczypiorek 1 łyżka
✔ przyprawy: sól i pieprz
✔ opcjonalnie: łyżeczka musztardy
Jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu odcedź i zalej zimną wodą. Warzywa umyj, paprykę i rzodkiewkę pokrój na kosteczkę, szczypiorek posiekaj. Ostudzone jajka obierz ze skorupki i zgnieć widelcem. Dodaj jogurt naturalny, paprykę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól, pieprz i całość wymieszaj. Na pieczywie połóż liść sałaty i gotową pastę.
Kaloryczność: 455 kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 13,9g