Paluszki rybne z ziemniaczkami i surówką colesław 🐟🥗 w wersji lżejszej, bo rybkę i ziemniaki pieczemy w piekarniku, a surówkę mieszamy z jogurtem.
Przepis na 2 porcje:
✔️ 300g filetu z dorsza
✔️ 6 średnich ziemniaków
✔️ 1 średnia marchewka
✔️ 1/4 małej kapusty
✔️ 1,5 łyżki oliwy z oliwek
✔️ 1 jajko
✔️ 3 łyżki mąki pszennej
✔️ 3 łyżki bułki tartej
✔️ 3 łyżki jogurtu naturalnego
✔️ 1 łyżka majonezu
✔️ sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
✔️ sok z cytryny
✔️ opcjonalnie ketchup do ziemniaczków
Filet z ryby umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Pokroić na paluszki. Każdy paluszek obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w łódeczki, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, kapustę poszatkować. Wymieszać z solą, pieprzem, jogurtem i majonezem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć blachę wyłożoną papierem z ziemniakami (zostawiając miejsce na rybę) i piec przez około 35 minut. Po 20 minutach wstawić do piekarnika paluszki rybne i piec jeszcze przez 15 minut.
Wartość odżywcza w 1 porcji: 663 kcal/ 40g B/ 24,5g T/ 67g W