Szukaj
Close this search box.

Paluszki rybne z ziemniaczkami i surówką coleslaw

Paluszki rybne z ziemniaczkami i surówką colesław 🐟🥗 w wersji lżejszej, bo rybkę i ziemniaki pieczemy w piekarniku, a surówkę mieszamy z jogurtem.

Przepis na 2 porcje:

✔️ 300g filetu z dorsza
✔️ 6 średnich ziemniaków
✔️ 1 średnia marchewka
✔️ 1/4 małej kapusty
✔️ 1,5 łyżki oliwy z oliwek
✔️ 1 jajko
✔️ 3 łyżki mąki pszennej
✔️ 3 łyżki bułki tartej
✔️ 3 łyżki jogurtu naturalnego
✔️ 1 łyżka majonezu
✔️ sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
✔️ sok z cytryny
✔️ opcjonalnie ketchup do ziemniaczków

Filet z ryby umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Pokroić na paluszki. Każdy paluszek obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w łódeczki, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, kapustę poszatkować. Wymieszać z solą, pieprzem, jogurtem i majonezem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i włożyć blachę wyłożoną papierem z ziemniakami (zostawiając miejsce na rybę) i piec przez około 35 minut. Po 20 minutach wstawić do piekarnika paluszki rybne i piec jeszcze przez 15 minut.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 663 kcal/ 40g B/ 24,5g T/ 67g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top