Puszysty omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi to mój śniadaniowy faworyt w sezonie szparagowym. Również idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pudełka lub jako szybka kolacja.
✔ 2 jajka
✔ 4 szparagi
✔ kilka pomidorków koktajlowych
✔ 1 łyżka mleka
✔ 1 łyżeczka oliwy
✔ sól i pieprz
✔ natka pietruszki
✔ 1-2 kromki ulubionego pieczywa
Do miski wbij jajka. Wlej mleko, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj. Szparagi umyj, odłam końce i pokrój po skosie. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Dodaj warzywa do jajek, wymieszaj i wlej na rozgrzaną patelnię z oliwą. Przykryj pokrywką i smaż przez około 5 minut aż masa się zetnie. Gotowy omlet posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
Kaloryczność: 468 kcal
Białko: 26g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 43g