Choć moje ulubione śniadania to owsianki, to dla urozmaicenia lubię robić omlety na słodko, a truskawki sprawdzają się tutaj idealnie, ale można je wymienić na dowolne owoce. Wykorzystaj to co masz akurat pod ręką. Dla podkręcenia smaku można dodać trochę czekolady lub kremu czekoladowego.
Przepis na 1 porcję:
✔️ 2 jajka
✔️ 3 łyżki mąki owsianej
✔️ 3 łyżki mleka 2% lub napoju sojowego
✔️ 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzidła
✔️ 2g oleju
✔️ 75g waniliowego skyru
✔️ 1 garść truskawek
✔️ opcjonalnie kostka czekolady lub łyżeczka kremu czekoladowego
Wymieszaj jajka, mleko, mąkę, słodzidło oraz olej. Dobrze rozgrzej patelnie, wylej masę na omlet, przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 5-7 minut. Gotowy omlet posmaruj skyrem, połóż ćwiartki truskawek. Opcjonalnie posyp startą kostką czekolady lub kremem czekoladowym.
Kaloryczność: 417 kcal
Białko: 27,5g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 37g