Szukaj
Close this search box.

Sałatka cezar ze szparagami

Lekko zmodyfikowałam sałatkę cezar, więc dodałam szparagi oraz pomidorki koktajlowe, aby dostarczyć więcej warzyw 🥗 wyszło pysznie!

Przepis na 1 porcję:
✔ połowa główki sałaty rzymskiej mini
✔ 50g piersi z kurczaka
✔ 1 plaster boczku
✔ 3 szparagi
✔ 5 sztuk pomidorķów koktajlowych
✔ 1 kromka pieczywa pszennego
✔ sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
✔ sos: 1 łyżka majonezu, pół łyżeczki musztardy, 1 łyżka tartego sera grana padano, odrobina soku z cytryny, sól i pieprz

Kurczaka umyj, przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i tymiankiem. Rozgrzej patelnię grillową i smaż mięso z obu stron aż się zarumieni. Na tej samej patelni podgrzej lekko szparagi. Boczek pokrój w drobne kawałki, z pieczywa usuń skórkę i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek, aż stanie się chrupki. Na tej samej patelni zrób grzanki. Sałatę umyj i porwij, wymieszaj składniki na sos i połącz z sałatą. Gotowego kurczaka pokrój w plastry, szparagi pokrój na mniejsze części, pomidorki przekrój na pół. Dodaj wszystko do sałatki.

Kaloryczność: 576 kcal
Białko: 28,5g
Tłuszcze: 29,7g
Węglowodany: 45,2g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top