W długie i leniwe poranki najbardziej lubię przygotować na śniadanie naleśniki. Dodatki możemy zmieniać dowolnie, zamiast skyru użyć zwykłego jogurtu albo twarogu, a w okresie jesienno/zimowym kiedy brakuje świeżych owoców można użyć mrożonych. Nie zapominamy o dodatku orzechów lub masła orzechowego, które są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przepis na około 10 naleśników:
✔ 1 szklanka mąki pszennej
✔ 1 szklanka mleka 1,5%
✔ pół szklanki wody gazowanej
✔ 1 jajko
✔ 2 płaskie łyżki erytrytolu
✔ 2 płaskie łyżki kakao
✔ 1 łyżeczka oliwy
*szklanka = 250ml
Do podania na 1 porcję:
✔ 75g skyru
✔ garść truskawek
✔ garść borówek
✔ 10g migdałów
W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę i odstaw ciasto na 15 minut. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki po ok 1,5 minuty z każdej strony. Naleśniki posmaruj skyrem, złóż na 4 części i podawaj z owocami i posiekanymi orzechami.
1 naleśnik bez dodatków to 81 kcal/3,4g B/2g T/15g W