Naleśniki czekoladowe ze skyrem i owocami

 

 

W długie i leniwe poranki najbardziej lubię przygotować na śniadanie naleśniki. Dodatki możemy zmieniać dowolnie, zamiast skyru użyć zwykłego jogurtu albo twarogu, a w okresie jesienno/zimowym kiedy brakuje świeżych owoców można użyć mrożonych. Nie zapominamy o dodatku orzechów lub masła orzechowego, które są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Przepis na około 10 naleśników:
✔ 1 szklanka mąki pszennej
✔ 1 szklanka mleka 1,5%
✔ pół szklanki wody gazowanej
✔ 1 jajko
✔ 2 płaskie łyżki erytrytolu
✔ 2 płaskie łyżki kakao
✔ 1 łyżeczka oliwy
*szklanka = 250ml

Do podania na 1 porcję:
✔ 75g skyru
✔ garść truskawek
✔ garść borówek
✔ 10g migdałów

W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszaj wszystko razem na gładką masę i odstaw ciasto na 15 minut. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki po ok 1,5 minuty z każdej strony. Naleśniki posmaruj skyrem, złóż na 4 części i podawaj z owocami i posiekanymi orzechami.

1 naleśnik bez dodatków to 81 kcal/3,4g B/2g T/15g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top