Szukaj
Close this search box.

Makaron z soczewicą i warzywami

Jest to idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie posiłku przed pracą. U mnie sprawdzał się świetnie i często korzystałam z przepisu kiedy nie miałam czasu na gotowanie, a jednocześnie nie martwiłam się, że nie zjadłam pożywnego i zdrowego posiłku. Makaron można zastąpić kaszą gryczaną lub kaszą pęczak, a soczewicę możemy zamienić na ciecierzycę, fasolę czerwoną, kurczaka, a nawet na tuńczyka i też smakuje świetnie!

Składniki (1 porcja):
✔ makaron pełnoziarnisty 80g
✔ soczewica czerwona 30g
✔ przecier pomidorowy 120g
✔ cebula 1 mała sztuka
✔ czosnek 1 duży ząbek
✔ papryka czerwona 70g
✔ cukinia 100g
✔ oliwa z oliwek 1 łyżka
✔ natka pietruszki 1 łyżka
✔ przyprawy: sól, pieprz, bazylia, kurkuma, papryka słodka
✔ pól szklanki wody
✔ opcjonalnie: starty parmezan do posypania

Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, czosnek, paprykę pokrój na drobne kawałki, cukinię na ćwiartki. Warzywa wrzuć na patelnię, zalej wodą i duś pod przykryciem do momentu całkowitego wyparowania wody. Wlej przecier pomidorowy, przypraw solą, pieprzem, kurkumą, bazylią i słodką papryką, wymieszaj i duś przez 3-4 minuty na małym ogniu. Ugotowany makaron i soczewicę dorzuć do warzyw, dolej oliwę z oliwek, całość wymieszaj. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Kaloryczność: 529 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 7,8g
Węglowodany: 87,5g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top