Jest to idealna propozycja dla osób, które nie mają czasu na przygotowanie posiłku przed pracą. U mnie sprawdzał się świetnie i często korzystałam z przepisu kiedy nie miałam czasu na gotowanie, a jednocześnie nie martwiłam się, że nie zjadłam pożywnego i zdrowego posiłku. Makaron można zastąpić kaszą gryczaną lub kaszą pęczak, a soczewicę możemy zamienić na ciecierzycę, fasolę czerwoną, kurczaka, a nawet na tuńczyka i też smakuje świetnie!
Składniki (1 porcja):
✔ makaron pełnoziarnisty 80g
✔ soczewica czerwona 30g
✔ przecier pomidorowy 120g
✔ cebula 1 mała sztuka
✔ czosnek 1 duży ząbek
✔ papryka czerwona 70g
✔ cukinia 100g
✔ oliwa z oliwek 1 łyżka
✔ natka pietruszki 1 łyżka
✔ przyprawy: sól, pieprz, bazylia, kurkuma, papryka słodka
✔ pól szklanki wody
✔ opcjonalnie: starty parmezan do posypania
Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, czosnek, paprykę pokrój na drobne kawałki, cukinię na ćwiartki. Warzywa wrzuć na patelnię, zalej wodą i duś pod przykryciem do momentu całkowitego wyparowania wody. Wlej przecier pomidorowy, przypraw solą, pieprzem, kurkumą, bazylią i słodką papryką, wymieszaj i duś przez 3-4 minuty na małym ogniu. Ugotowany makaron i soczewicę dorzuć do warzyw, dolej oliwę z oliwek, całość wymieszaj. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.
Kaloryczność: 529 kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 7,8g
Węglowodany: 87,5g