Szukaj
Close this search box.

Makaron z pesto bazyliowym

Czasami są dni kiedy nie ma ochoty na gotowanie, ale chciałoby się zjeść coś pysznego. Wtedy idealnie sprawdzi się makaron z pesto, który przygotujesz w 10 minut. Dla zwiększenia ilości białka można dodać mięso z piersi kurczaka/indyka.

✔ 50g makaronu tagiatelle
✔ pół krzaczka świeżej bazylii
✔ 15g orzechów pinii
✔ 2 łyżki startego parmezanu
✔ 2 łyżki oliwy
✔ kilka sztuk pomidorków koktajlowych
✔ sól i pieprz

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bazylię umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Listki wrzuć do pojemnika, dodaj orzechy, ser, oliwę, sól i pieprz. Zblenduj wszystko na pastę. Gotowy makaron wymieszaj z pesto i dodaj pokrojone pomidorki.

Kaloryczność: 542 kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 36g
Węglowodany: 39g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top