Szukaj
Close this search box.

Łosoś w sosie teriyaki

Pyszna propozycja na obiad, łosoś marynowany w sosie teriyaki z dodatkiem sezamu, najlepiej smakuje z ryżem oraz warzywami – u mnie propozycja podania z zieloną fasolką. Sos teriyaki można kupić gotowy w butelce, jednak uważam, że ten zrobiony samemu smakuje o wiele lepiej. Bardzo aromatyczne danie, które urozmaici smakowo naszą codzienną dietę, polecam!

Przepis na 2 porcje:

✔️ 200g łososia
✔️ 100g ryżu brązowego
✔️ 50g ryżu dzikiego
✔️250g zielonej fasolki
✔️2 łyżki sezamu

Sos teriyaki:
✔️ 5 łyżek sosu sojowego
✔️ 2 łyżki miodu
✔️ 1 łyżka oleju sezamowego
✔️ 1 łyżeczka octu ryżowego
✔️ mały kawałek imbiru
✔️ pół ząbka czosnku

Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Wszystkie składniki na sos wymieszaj. Łososia umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Rybę zalej połową sosu i odstaw do lodówki na godzinę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj al dente. Piekarnik nagrzej na 200 stopni i piecz łososia przez 20 minut. W międzyczasie na mniejszej patelni na małym ogniu gotuj sos, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowego łososia polej sosem, posyp sezamem. Podawaj z ryżem i fasolką.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 633 kcal/ 30g B/ 20g T/ 82g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top