Pyszna propozycja na obiad, łosoś marynowany w sosie teriyaki z dodatkiem sezamu, najlepiej smakuje z ryżem oraz warzywami – u mnie propozycja podania z zieloną fasolką. Sos teriyaki można kupić gotowy w butelce, jednak uważam, że ten zrobiony samemu smakuje o wiele lepiej. Bardzo aromatyczne danie, które urozmaici smakowo naszą codzienną dietę, polecam!
Przepis na 2 porcje:
✔️ 200g łososia
✔️ 100g ryżu brązowego
✔️ 50g ryżu dzikiego
✔️250g zielonej fasolki
✔️2 łyżki sezamu
Sos teriyaki:
✔️ 5 łyżek sosu sojowego
✔️ 2 łyżki miodu
✔️ 1 łyżka oleju sezamowego
✔️ 1 łyżeczka octu ryżowego
✔️ mały kawałek imbiru
✔️ pół ząbka czosnku
Imbir i czosnek obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Wszystkie składniki na sos wymieszaj. Łososia umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Rybę zalej połową sosu i odstaw do lodówki na godzinę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę umyj, odetnij końcówki i ugotuj al dente. Piekarnik nagrzej na 200 stopni i piecz łososia przez 20 minut. W międzyczasie na mniejszej patelni na małym ogniu gotuj sos, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowego łososia polej sosem, posyp sezamem. Podawaj z ryżem i fasolką.
Wartość odżywcza w 1 porcji: 633 kcal/ 30g B/ 20g T/ 82g W