Uwielbiam połączenie awokado z jajkiem, w szczególności z jajkiem sadzonym, kiedy żółtko jest idealnie płynne. Tosty świetnie sprawdzą się na szybkie śniadanie lub kolację, kiedy nie mamy ochoty na przyrządzanie skomplikowanych potraw, a chcemy zjeść coś pysznego.
Składniki (1 porcja):
✔ 2 tosty pełnoziarniste
✔ pół awokado
✔ 2 jajka
✔ kiełki rzodkiewki
✔ 1 łyżka oliwy
✔ sok z cytryny
✔ sól i pieprz
Tosty upiecz w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Awokado przekrój na pół i połowę z pestką skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało i wsadź do lodówki. Z drugiej połówki wydrąższ miąższ, dodaj kilka kropel soku z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Całość rozgnieć widelcem. Na patelni rozgrzej oliwę, rozbij jajka i smaż aż białko się zetnie, ale żółtko powinno zostać płynne. Tosty posmaruj pastą z awokado, połóż jajko sadzone, posyp pieprzem i kiełkami rzodkiewki.
Kaloryczność: 434 kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 25g
Węglowodany: 26g