Szukaj
Close this search box.

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Uwielbiam połączenie awokado z jajkiem, w szczególności z jajkiem sadzonym, kiedy żółtko jest idealnie płynne. Tosty świetnie sprawdzą się na szybkie śniadanie lub kolację, kiedy nie mamy ochoty na przyrządzanie skomplikowanych potraw, a chcemy zjeść coś pysznego.

Składniki (1 porcja):
✔ 2 tosty pełnoziarniste
✔ pół awokado
✔ 2 jajka
✔ kiełki rzodkiewki
✔ 1 łyżka oliwy
✔ sok z cytryny
✔ sól i pieprz

Tosty upiecz w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Awokado przekrój na pół i połowę z pestką skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało i wsadź do lodówki. Z drugiej połówki wydrąższ miąższ, dodaj kilka kropel soku z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Całość rozgnieć widelcem. Na patelni rozgrzej oliwę, rozbij jajka i smaż aż białko się zetnie, ale żółtko powinno zostać płynne. Tosty posmaruj pastą z awokado, połóż jajko sadzone, posyp pieprzem i kiełkami rzodkiewki.

Kaloryczność: 434 kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 25g
Węglowodany: 26g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top