Pyszne, puszyste bułeczki, bez których nie wyobrażam sobie lata! Z tego przepisu wyszło mi 12 małych jagodzianek. Jeśli wolisz możesz je polać domowym lukrem lub posypać kruszonką.
Przepis na ok 12 małych jagodzianek:
✔ 500g mąki pszennej
✔ 220 ml mleka 1,5%
✔ 100g ksylitolu lub innego słodzidła
✔ 1 łyżka cukru
✔ 9g suchych drożdży
✔ 2 żółtka
✔ 70g masła
✔ opcjonalnie cukier puder do posypania
Nadzienie:
✔ 300g jagód
✔ 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziła
✔ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, cukrem i ksylitolem. Następnie dodaj ciepłe mleko, żółtka jaj, miękkie masło i ugnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski oprószoną mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5-2h do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie: jagody umyj, osusz i wymieszaj ze słodzidłem i mąką ziemniaczaną. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 12 równych części i uformuj kule. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw jeszcze na 10 minut. Następnie spłaszcz lekko kulę, połóż nadzienie, zlep ciasto podobnie jak pieroga i delikatnie wydłuż ciasto. Piekarnik ustaw na 190 stopni (góra/dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż jagodzianki, każdą jagodziankę posmaruj białkiem i piecz przez około 20 minut. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem.
Kaloryczność: 3080 kcal
Białko: 83,8g
Tłuszcze: 80,9g
Węglowodany: 565,4g
Wartość odżywcza w 1 jagodziance to: 257 kcal/ 6,9g B/ 6,7g T/ 47g W