Szukaj
Close this search box.

Jagodzianki

Pyszne, puszyste bułeczki, bez których nie wyobrażam sobie lata! Z tego przepisu wyszło mi 12 małych jagodzianek. Jeśli wolisz możesz je polać domowym lukrem lub posypać kruszonką.

Przepis na ok 12 małych jagodzianek:
✔ 500g mąki pszennej
✔ 220 ml mleka 1,5%
✔ 100g ksylitolu lub innego słodzidła
✔ 1 łyżka cukru
✔ 9g suchych drożdży
✔ 2 żółtka
✔ 70g masła
✔ opcjonalnie cukier puder do posypania

Nadzienie:
✔ 300g jagód
✔ 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziła
✔ 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, cukrem i ksylitolem. Następnie dodaj ciepłe mleko, żółtka jaj, miękkie masło i ugnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski oprószoną mąką, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5-2h do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj nadzienie: jagody umyj, osusz i wymieszaj ze słodzidłem i mąką ziemniaczaną. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 12 równych części i uformuj kule. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw jeszcze na 10 minut. Następnie spłaszcz lekko kulę, połóż nadzienie, zlep ciasto podobnie jak pieroga i delikatnie wydłuż ciasto. Piekarnik ustaw na 190 stopni (góra/dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż jagodzianki, każdą jagodziankę posmaruj białkiem i piecz przez około 20 minut. Gotowe jagodzianki posyp cukrem pudrem.

Kaloryczność: 3080 kcal
Białko: 83,8g
Tłuszcze: 80,9g
Węglowodany: 565,4g

Wartość odżywcza w 1 jagodziance to: 257 kcal/ 6,9g B/ 6,7g T/ 47g W

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top