Szukaj
Close this search box.

Ekspresowe gnocchi pomidorowe

Oto pomysł na ekspresowy obiad, który można zmodyfikować pod swoje preferencje. U mnie w wersji wegetariańskiej z serem mozzarella, ale równie dobrze będzie tutaj pasować kurczak pokrojony w kostkę i lekko podsmażony.  A jeśli zostało Ci za dużo kluseczek gnocchi, możesz je bez problemu zamrozić.

Przepis na 1 porcję:
✔️ 120g gnocchi
✔️ 200g przecieru pomidorowego
✔️ 60g mozzarelli
✔️ 1/3 cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ 1 łyżeczka oliwy
✔️ garść świeżej bazylii
✔️ sól, pieprz, oregano

Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę co jakiś czas mieszając. Wlej przecier pomidorowy, przypraw solą, pieprzem oregano, wymieszaj i gotuj przez 10 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Gotowe kluski wymieszaj z sosem, dodaj mozzarellę i posyp świeżą bazylią.

Kaloryczność: 501 kcal
Białko: 23,4g
Tłuszcze: 15,5g
Węglowodany: 65g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top