Oto pomysł na ekspresowy obiad, który można zmodyfikować pod swoje preferencje. U mnie w wersji wegetariańskiej z serem mozzarella, ale równie dobrze będzie tutaj pasować kurczak pokrojony w kostkę i lekko podsmażony. A jeśli zostało Ci za dużo kluseczek gnocchi, możesz je bez problemu zamrozić.
Przepis na 1 porcję:
✔️ 120g gnocchi
✔️ 200g przecieru pomidorowego
✔️ 60g mozzarelli
✔️ 1/3 cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ 1 łyżeczka oliwy
✔️ garść świeżej bazylii
✔️ sól, pieprz, oregano
Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę co jakiś czas mieszając. Wlej przecier pomidorowy, przypraw solą, pieprzem oregano, wymieszaj i gotuj przez 10 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser mozzarella pokrój w kostkę. Gotowe kluski wymieszaj z sosem, dodaj mozzarellę i posyp świeżą bazylią.
Kaloryczność: 501 kcal
Białko: 23,4g
Tłuszcze: 15,5g
Węglowodany: 65g