Bardzo szybka w przygotowaniu jaglanka z dodatkiem kakao, owoców sezonowych i migdałów. Jest to mój ulubiony przepis i korzystam z niego przez całe lato. J Maliny i borówki możemy zastąpić truskawkami, jagodami, jeżynami a także morelami. Jaglankę można przygotować w wersji klasycznej na mleku krowim (u mnie 1,5%) lub w wersji wegańskiej na ulubionym napoju roślinnym.
Składniki (1 porcja):
✔ mleko krowie 1,5% lub napój roślinny
✔ 1 szklanka (230ml)
✔ płatki jaglane 3 łyżki
✔ kakao 2 łyżeczki
✔ garść malin i borówek amerykańskich
✔ migdały 1 łyżka
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Wsyp płatki jaglane i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty co jakiś czas mieszając. Gotową jaglankę przelej do miseczki, dodaj kakao i wymieszaj. Umyte owoce oraz migdały dodaj do jaglanki.
Kaloryczność: 491 kcal
Białko: 20,2g
Tłuszcze: 16,9g
Węglowodany: 70,7g