Szukaj
Close this search box.

Czekoladowa jaglanka z owocami i migdałami

Bardzo szybka w przygotowaniu jaglanka z dodatkiem kakao, owoców sezonowych i migdałów. Jest to mój ulubiony przepis i korzystam z niego przez całe lato. J Maliny i borówki możemy zastąpić truskawkami, jagodami, jeżynami a także morelami. Jaglankę można przygotować w wersji klasycznej na mleku krowim (u mnie 1,5%) lub w wersji wegańskiej na ulubionym napoju roślinnym.

Składniki (1 porcja):
✔ mleko krowie 1,5% lub napój roślinny
✔ 1 szklanka (230ml)
✔ płatki jaglane 3 łyżki
✔ kakao 2 łyżeczki
✔ garść malin i borówek amerykańskich
✔ migdały 1 łyżka

Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Wsyp płatki jaglane i gotuj na małym ogniu przez 4 minuty co jakiś czas mieszając. Gotową jaglankę przelej do miseczki, dodaj kakao i wymieszaj. Umyte owoce oraz migdały dodaj do jaglanki.

Kaloryczność: 491 kcal
Białko: 20,2g
Tłuszcze: 16,9g
Węglowodany: 70,7g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top