Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj ryżu z sosem pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. To danie jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu, do tego możesz je zrobić według własnych preferencji – w wersji z kurczakiem lub vege z ciecierzycą. U mnie jest w wersji mieszanej – z kurczakiem i ciecierzycą.
Przepis na 1 porcję:
✔️ 50g ryżu basmati
✔️ 50g piersi z kurczaka
✔️ 50g ciecierzycy z puszki
✔️ 200ml przecieru pomidorowego
✔️ 100ml mleczka kokosowego 12%
✔️ 20g cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ 1 łyżka oleju
✔️ sól, pieprz, curry
✔️ natka pietruszki lub kolendra
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż aż się lekko zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej przecier pomidorowy, mleczko kokosowe, dodaj przyprawę curry, wymieszaj i gotuj przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj odcedzoną ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Do miski dodaj ryż, sos i posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Kaloryczność: 564 kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 66g