Curry z ryżem, kurczakiem i soczewicą

Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj ryżu z sosem pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. To danie jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu, do tego możesz je zrobić według własnych preferencji – w wersji z kurczakiem  lub vege z ciecierzycą.  U mnie jest w wersji mieszanej – z kurczakiem i ciecierzycą.

Przepis na 1 porcję:
✔️ 50g ryżu basmati
✔️ 50g piersi z kurczaka
✔️ 50g ciecierzycy z puszki
✔️ 200ml przecieru pomidorowego
✔️ 100ml mleczka kokosowego 12%
✔️ 20g cebuli
✔️ 1 ząbek czosnku
✔️ 1 łyżka oleju
✔️ sól, pieprz, curry
✔️ natka pietruszki lub kolendra

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i smaż aż się lekko zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej przecier pomidorowy, mleczko kokosowe, dodaj przyprawę curry, wymieszaj i gotuj przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Dodaj odcedzoną ciecierzycę i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Do miski dodaj ryż, sos i posyp posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Kaloryczność: 564 kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 66g

Mam na imię Marta i jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym.

Uwielbiam gotować i tworzyć szybkie, proste dania. Na moim blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki oraz solidną dawkę wiedzy na temat odżywiania. Moją misją jest pokazanie, że zdrowe odżywianie może być przyjemne, smaczne i na każdą kieszeń.

Instagram
Newsletter
Scroll to Top